Onderstaande tekst stond in de cataloog die te verkrijgen was op de V.V.D.H.-V.D.H. Interland in 2006.
Deze Interland is een wedstrijd waarbij de subtop van Vlaanderen tegen de subtop van Nederland speelt. De top neemt deel aan het wereldkampioenschap.
Beste toevallige bezoeker,
Bij het aanschouwen van wat zich allemaal op het terrein afspeelt is het niet vanzelfsprekend voor de leek om alles te begrijpen. Een kort woordje uitleg over onze sport.
Zoals de naam van onze wedstrijd "Interland" zegt gaat het hier om een confrontatie tussen twee teams uit België en Nederland die ieder met 10 deelnemers aantreden, elk met hun Duitse herder. Als rasvereniging beperken we ons inderdaad tot dit ene ras en daarmee hebben we de handen al meer dan vol. En die zwarte en die grijze hond daar, zijn dat ook Duitse herders? Inderdaad, in de africhtingsport zie je al vlugger eens een “grauwe” Duitse herder.
Er zijn 3 onderdelen: speuren, gehoorzaamheid en verdedigingswerk waarin telkens 100 punten te verdienen zijn. De volgorde waarin men deze disciplines moet afwerken is deze morgen bij lottrekking bepaald.
Speuren:
Voor het speuren verplaatsen de deelnemers zich per groep naar de weilanden tussen Turnhout en Merksplas. Daar leggen “spoorleggers”, op een oppervlakte van een kleine hectare, voor iedere hond een spoor uit met daarop 3 voorwerpen die de hond moet terugvinden. Vandaag zijn de voorwerpen een sleutelhanger, een stukje hout en een lijntje.
Om het zo sportief mogelijk te houden zijn alle sporen identiek van lengte en omdat de ondergrond een beetje kan verschillen is er ter plaatse opnieuw een lottrekking.
Het spoor is ongeveer 1 uur oud als de geleider zijn hond mag aanzetten. De geleider volgt de hond op 10 meter en mag geen enkele inwerking geven. De bedoeling is dat de hond zo perfect mogelijk het spoor volgt en alle 3 voorwerpen mooi “verwijst”. Dat wil zeggen dat de hond mooi en snel gaat liggen met het gevonden voorwerp mooi tussen de 2 voorpoten.
Gehoorzaamheid:
Deze discipline zien we op het terrein en er zijn steeds 2 teams gelijkertijd in actie.
Terwijl 1 hond werkt mag de andere hond, zonder dat hij zijn baasje ziet, op zijn eentje gaan liggen. Nee, niet lekker languit maar opmerkzaam zonder te snuffelen en te verkruipen.
De oefeningen zijn relatief eenvoudig. Waar men op let is dat de hond iedere oefening snel en perfect zal uitvoeren zonder inwerking van de geleider zoals bv. een kort knikje met het hoofd.
De keurmeester ziet meestal het kleinste foutje en als je dan de kwalificatie "zeer goed" (9/10) of "goed" (8/10) hoort weet je dat het toch niet 100% perfect was.
Verdedigingswerk:
Dit is het meest spectaculairste onderdeel van onze sport. Hier moet de hond op een sportieve manier zijn moed en temperament bewijzen. We verwachten een zeer alerte hond naar de pakwerker toe en die toch perfect de bevelen van zijn baasje uitvoert. Al gebeurt het wel eens dat temperamentvolle honden zich niet kunnen bedwingen en in het heetst van de strijd een beetje Oost-Indisch doof zijn. De pakwerkers hebben ter bescherming een harde jute mouw aan hun arm en het is de honden aangeleerd daarin te bijten. Wat kan er zoal fout gaan? De hond moet aanhoudend de pakwerker "bewaken", dus wegkijken is fout en als de hond bijt willen we dat hij zeer snel naar de pakwerker toegaat en hard en “vol” bijt. Vol? Daarmee bedoelen we dat hij met een volle bek de arm gaat vasthouden zonder te "knabbelen".
Op het commando “los” moet de hond onmiddellijk lossen.
Het ziet er soms wel een beetje bangelijk en gevaarlijk uit maar weet dan ook dat al de deelnemende honden heel sociaal van aard zijn. Een onoverkomelijke voorwaarde om deel te kunnen nemen aan wedstrijden zoals deze van vandaag. We wensen u nog veel kijkplezier!!
Auteur: RC